Het team

Jan Willem Roy (Eindhoven, 1968)

Is componist, tekstdichter en zanger. De eerste vier albums van Americana-zanger JW Roy zijn Engelstalig. Sinds 2005 zingt hij in het Brabants en Nederlands wat tot nu toe resulteert in vijf albums en theatertours. De singer-songwriter werkt samen met onder andere Ilse de Lange, Bløf, Freek de Jonge en Nynke Laverman. JW Roy schrijft naast eigen nummers ook hits voor artiesten als Marco Borsato en Frans Bauer. Sinds 2007 werkt hij als componist en gitarist nauw samen met Guus Meeuwis. In 2008 scoort JW Roy een nummer 1 hit met de bewerking van het nummer ‘As ge ooit’ dat hij samen schrijft met Gerard van Maasakkers voor de actie Ticket for Tibet. Roy schrijft in 2011 de titelsong voor de speelfilm De Bende van Oss. In 2012 is hij producer en kopman van de St. Willibrord Sessies Vol. 1: Sporthuis Hubert, een door Stichting BikeWriters geïnitieerd benefietalbum voor Artsen zonder Grenzen met unieke wielerliedjes. De geboren slagerszoon is een echte wielerfanaat die tussen zijn achtste en achttiende op amateurniveau heeft gekoerst.

Discografie
Round Here (1997)
Deeper Shades (1999)
Keep it Coming (2002)
Kitchen table blues (2004)
Laagstraat 443 (2005)
JW Roy (2008)
JW Roy Leeft (2008)
Weet het zeker (2010)
Acht Zaligheden/Ach, Zalig Man (2010) boek/cd
‘Soms is het beter’, titelsong film: De Bende van Oss (2011)
De St Willebrord Sessies Vol 1: Sporthuis Hubert (Producer/kopman uitvoerende) (2012)
Waiting Game (2013)

Maarten Ducrot (Vlissingen, 1958)

Sinds vijf jaar doe ik mee als BikeWriter. Wielrennen is als het gewone leven. Alles zit erin: winnen, verliezen, samenwerken, oplichten, etc.. Vriend en vijand zitten door elkaar heen op de fiets en ze leven hun hele leven vóór de streep. Die samenballing maakt veel duidelijk wat in het gewone leven verborgen blijft. In mijn rol als commentator, verteller en schrijver ben ik altijd op zoek naar die verborgen aspecten uit het gewone leven om deze te onthullen en te verduidelijken.

Maarten Ducrot is sinds 1992 actief als organisatieadviseur met een bureau dat uitgaat van het Nieuwe Adviseren. Daarnaast is de voormalig prof- en Olympisch wielrenner commentator bij de NOS voor onder meer de Tour de France. Hij studeerde Psychologie van de Organisatie aan de RU van Utrecht, met als bijvak bedrijfseconomie. Juist vanwege de sportervaringen ontstond de belangstelling voor het effectief functioneren van mensen in organisatie- en teamverband.Maarten heeft 3 kinderen en woont tussen de paarden in Bruchem.

Bibliografie
Berichten uit de Tour de France (Thomas Rap, 1987)
Wie de trui past, trekke hem aan (Amstel Sport, 2010)
Diverse verhalen voor het wielertijdschrift De Muur.

Paul Santen (Amsterdam, 1964)

Reed in twee Tour for Life edities meerdere etappes met de BikeWriters. Houdt van de fiets en de wielerverhalen. Paul rijdt zo’n 10.000 kilometer per jaar en veel daarvan met de vriendengroep de Windjammers. Dit bonte gezelschap hardrijders uit Amsterdam en omstreken is altijd op zoek naar fietsavonturen. Paul doet verslag van deze ritten in woord en beeld op het Windjammers weblog en op Instagram.

Nynke de Jong (Goënga, 1985)

Is freelance journalist en schrijfster. Schreef samen met Marijn de Vries Vrouw en Fiets en in d’r eentje Vrouw kijkt Sport. Nu is ze hoofdredacteur van Pedala Magazine en werkt daarnaast als freelancer voor vele kranten en tijdschriften, geeft op televisie en radio haar mening over sport en media en leidt wielerclinics voor LIV/Giant.

Bibliografie
Vrouw & fiets, Handboek voor de fietsende vrouw (met Marijn de Vries), (L.J. Veen, 2011)
Vrouw kijkt sport (L.J. Veen, 2012)

www.nynkedejong.com

Tom de Louw (Oss, 1986)

Werd bevangen door het wielervirus tijdens de start van de Tour in Den Bosch in 1996. Voelt geen competitiedrang en rijdt derhalve het liefst toertochten. Was ooit journalist en werkt nu op de marketingafdeling van Shimano in Nunspeet. Woont boven de rivieren, maar blijft voor altijd een Brabo.

Maurits van der Vliet (1966)

Is geen schrijver of journalist, maar behoort wel al weer vijf jaar tot de BikeWriters-ploeg. Werkt in een theater als technicus en verzorgt als belichter de meest spannende lichtshows. Fietst in 2011 de hele Tour for Life en zorgt sindsdien als tweede ploegleider dat het de jongens en meisjes van de BikeWriters aan niets te kort komt. Is bovendien actief als fotograaf en schiet de BikeWriters ook als ze niet op de fiets zitten, bij voorkeur met een biertje in de hand.

Pieter Cramer (Den Haag, 1950)

Redigeert, vertaalt, verzamelt (teksten & toppen), schrijft (boeken over o.a. vaderlandse klimtrajecten en trainingsrondjes) en fietst (als ploegleider van de BikeWriters). Versleet in zes decennia drie racefietsen: een Gazelle, een Giant Cadex 980C en een Ridley X-fire. Berijdt tegenwoordig een Jan Janssen Magic.

Bibliografie
Ter kennismaking Karl Valentin (Horus, 1982)
Popdossier Sting (Loeb, 1988)
Nits (Loeb/SOSS Music, 1989)
Is er leven na de marathon? (sportcahier Horus, 2001)
De Nederlandse Toppen Top-40, de steilste klimtrajecten op vaderlandse bodem (met Huug Schipper), (Nijgh & Van Ditmar, 2008)
Mijn Rondje, trainingsroutes van profrenners en bekende wielerfanaten (met Lean Hodselmans), (Nijgh & Van Ditmar, 2013)

www.denederlandsetoppentop40.nl
www.mijnrondje.com

Richard Plugge (Zoetermeer, 1969)

Ademt al zijn hele leven wielrennen. Vanaf zijn vijftiende wielrenner. Ooit amateur met een paar uitschieters, nu enthousiast vrijertijdsfietser die ook graag met zijn tienerzoon op pad gaat. Werkt van 1995 tot en met 2007 voor het tijdschrift Fiets, waarvan sinds 1999 als hoofdredacteur. Rijdt zowel op de racefiets als op de mountainbike grote en zware tochten (o.a. Marmotte, Dolomieten Marathon, Transalp, Cristalp, Parijs-Roubaix). De afgelopen jaren is hij directeur sportief van de professionele wielerploeg die van Rabobank, via Blanco en Belkin tot Lotto Jumbo transformeerde.

Bibliografie
In het spoor van de profs (Tirion Uitgevers 2005)
200 tips voor de racefietser (met Anja Janssen), (Tirion Uitgevers 2005)
De 25 mooiste beklimmingen – In het spoor van de profs (Tirion Uitgevers 2007)
29 beruchte bergen – In het spoor van de profs (Tirion Uitgevers 2009)

Bas Steman (Apeldoorn, 1971)

Bidt, vecht, huilt, zingt, lacht, werkt en bewondert op de fiets. Is behalve (hard)fietser en schrijver (biografie Ramses Shaffy, roman De Aankomst) ook tv-programmamaker (docu’s over o.a. Leontien van Moorsel en de tourbus van Sauna Diana). Rijdt in zijn jonge jaren in een peloton met Leon van Bon en Servais Knaven. Zij waren beter, dus koos Bas voor een loopbaan in de media. Hij zit nog regelmatig op de racefiets en heus niet alleen omdat de kokerbalken van zijn Citroën DS verrot zijn.

Bibliografie
Tinus! Tinus! Van anorexia tot goud (Strengholt, 2002)
Ramses Shaffy, Naakt in de Orkaan (Strengholt, 2003)
De Aankomst (roman), (Nieuw Amsterdam Uitgevers, 2013)
Diverse verhalen voor wielertijdschrift De Muur.

Nando Boers (Alkmaar, 1970)

Journalist sedert 2006. Schrijft vooral over Formule 1, schaatsen en wielrennen. Ooit hoofdredacteur Formule 1. Bezoekt tussen 2000 en 2010 meer dan tachtig F1 Grand Prix’. Verklaart zijn liefde aan de fiets in 2008 als hij zijn eerste serieuze berg beklimt, de Stelvio. Daags daarna meteen maar de Gavia. Dat jaar ook genomineerd voor de Hard Gras Prijs voor sportjournalistiek met het verhaal ‘Ik ben Lewis, ik ben de beste’.
Beste wielerprestatie: tweede plaats in de befaamde Daikboekel-koers en op de streep geklopt door Huisdichter Cornelis in de Franse semi-klassieker le Nouveau Nouvion – Nouvion.

Bibliografie
Bernie’s Avenue (met Ronald van Dam), (Thomas Rap, 2002)
Cristi (Nijgh & Van Ditmar, 2004)
Nachtmerrie in Indianapolis (Nieuw Amsterdam, 2007)
Het is koers! (L.J. Veen, 2009)
In de Tour (L.J. Veen, 2010)
Amigo! (met Pedro Horrillo), (L.J. Veen, 2011)
Diverse verhalen voor wielertijdschrift De Muur.

Fred Segaar (Leiden, 1958)

Zorgt er als jongen van tien voor dat de sigarenwinkel bij hem om de hoek overeind blijft tussen het geweld van de oprukkende supermarkten. Niet door sigaren te kopen, maar door de dagelijkse afname van stapels kranten. In april, bij de voorjaarsklassiekers, maar vooral in juli tijdens de Tour de France, beleeft de verkoop een piek. De foto’s en artikelen over wielrennen belanden in zijn vele plakboeken. De ‘overblijfselen’ gaan naar de ouwekrantenboer. Met het geld dat hij daarmee verdient, koopt hij verse kranten. Life circle.
Zijn levensverhaal is de klassieker van de jongen die veel liever wielrenner van geworden, maar troost vond in de wielerverslaggeving. Na het Leidsch Dagblad, de Geassocieerde Persdiensten en het Haarlems Dagblad is hij nu redacteur bij RTV Noord-Holland.

Bibliografie
Sultans of Swing, het verhaal van de legendarische wielerploeg PDM (met Bart Jungmann), (L.J. Veen, 2007)
Diverse verhalen voor het wielertijdschrift De Muur.

Jan Eikelboom (Heinekenszand, 1964)

Als zijn ouders hem vertellen dat Sinterklaas niet bestaat, is zijn eerste reactie: ‘En Eddy Merckx?’
Hij groeit in de vroege jaren ’70 op in het België van Roger de Vlaeminck, Freddy Maertens en bovenal De Kannibaal, en raakt zo met het wielervirus besmet. Eikelboom denkt van zichzelf dat hij een hele goede renner was geworden als hij destijds de juiste keuze in zijn leven had gemaakt.
Als televisiejournalist reist hij de afgelopen twee decennia naar alle uithoeken van de wereld en doet verslag van politieke crises, oorlogen, natuurrampen en wat dies meer zij. Hij komt zodoende ook met enige regelmaat in contact met Artsen zonder Grenzen. Hij is gespecialiseerd in het Midden-Oosten en interviewde als enige Nederlandse journalist de Iraanse president Ahmadinejad. Naast zijn werk voor Nieuwsuur maakt hij tv-documentaires voor de NOS en de NTR.
Na een lange periode van fysieke stilstand koopt Eikelboom rond zijn veertigste weer een racefiets. Sindsdien tooit hij zich in de kleuren van zijn held en leeft de droom van zijn jeugd.

Bibliografie
Arabische Lente. Een ooggetuigenverslag (Uitgeverij Balans, 2013)
Achter het front, Mijn leven als oorlogsverslaggever (Uitgeverij Balans, 2014)

www.janeikelboom.com

Dirk Jan Roeleven (Zoeterwoude, 1961)

Zoon van te vroeg overleden caféhouder annex SPAR-winkelier Theo Roeleven te Zoeterwoude. Daar weten de ruim tienduizend kopers van zijn boek De nieuwe fiets alles van. Maakt films over sport (bijv. Louis van Gaal, Ajax in de Mist, De Valse Tourstart van 1978, Oranje en het WK van 1998, De Nieuwe Helden van de Argos-Shimano-ploeg), literatuur (Willem Wilmink, Abdelkader Benali) en popmuziek (Anton Corbijn, Top-2000-filmpjes).
Schrijft over fietsen en hardlopen voor De Muur en Runner’s World. Heeft per fiets vrijwel alle cols beklommen die er toe doen. Duikt in 2013 met vriend/collega Nando Boers en Rob Hodselmans onder in het profpeloton van de Tour de France en boekt vervolgens wereldsucces met het resultaat: de film Nieuwe Helden, In het hart van de Tour.

Bibliografie
De nieuwe fiets, Villar San Costanzo – Amsterdam, 1247 km, (L.J. Veen, 2009)
Nieuwe Helden, In het hart van de Tour (het fotoboek bij de film met Nando Boers, Rob Hodselmans, Bert Wagendorp en Misha Wessel), (De Muur, 2014)

www.denieuwefiets.nl

John den Braber (Rotterdam, 1970)

Ex-profwielrenner en ex-ploegrenner, nu muziekjournalist voor o.a. Nieuwe Revu. Is onder meer in 1993 bij de amateurs Nederlands Kampioen op de weg en behaalt een recordaantal van 13 etappezeges in Olympia’s Tour, wint bovendien etappes in de Rondes van Zweden en Bretagne en wordt in 2000 op de baan Nederlands kampioen puntenkoers. Hij neemt deel aan acht wereldkampioenschappen op de baan en één op de weg, behaalt een negende plaats op de 100 kilometer ploegentijdrit tijdens de Olympische Spelen van 1992 en wordt zevende op de ploegenachtervolging bij de Spelen van 2000. Op 32-jarige leeftijd stopt John den Braber met topsport. De Rotterdammer is tot 2009 ploegleider bij diverse ploegen. In 2014 is hij de kopman van de BikeWriters-ploeg in de Tour for Life.

Herman van der Zandt (Breda, 1974)

Is journalist en begint als nieuwslezer van het NOS-radionieuws. Later wordt hij anchorman bij het NOD Journaal en presenteert hij op losse wijze de rechtstreekse verkiezingsuitslagen, ook verzorgt hij andere uitslagen voor die omroep, zoals de Alpe d’Huzes en de Paralympische Zomerspelen. Hij is een fanatiek wielrenner en was in 2011 de eerste kopman van de BikeWriters in de Tour for Life.

Peter Winnen (Ysselsteyn, 1957)

was onderwijzer, werd beroepsrenner en is nu actief als schrijver en columnist. In 1980 wordt de geboren klimmer tweede in de Vredeskoers (etappekoers voor amateurs in Polen, Tsjechië en voormalig Oost Duitsland). Hij debuteert in 1981 in de Tour de France in het shirt van Capri-Sonne met een etappezege naar Alpe d’Huez, wordt vijfde in het eindklassement en wint de witte jongerentrui. In de Tour van 1982 wordt hij vierde en pakt de ritwinst in de Alpenrit naar Morzine. In 1983 wint hij opnieuw op Alpe d'Huez en staat als derde op het podium in Parijs. Peter Winnen fietst zeven jaar in dienst van Peter Post, bij TI Raleigh (1983) en Panasonic (1984-1989). In 1990 stapt hij over naar de Bucklerploeg van Jan Raas en wordt Nederlands kampioen op de weg. Een week later wordt hij aangereden door een volgauto en stopt als gevolg daarvan in 1991 met wielrennen. Zijn schrijversdebuut Van Santander tot Santander (2000) wordt een klassieker. Hij schrijft columns in NRC Handelsblad, publiceert artikelen en verhalen.
Bibliografie
Van Santander tot Santander, brieven uit het peloton (Thomas Rap, 2000)
Pedaalridder (Thomas Rap, 2007)
Windbreker, en andere verhalen (Thomas Rap, 2008)
Koersdagen (Thomas Rap, 2011)
God of Duivel, alles over doping (Thomas Rap, 2013)

Tim Krabbé (Amsterdam, 1943)

De nestor van de BikeWriters is schrijver. Behalve romans, verhalen, filmscripts en journalistiek werk schrijft hij veel over schaken en wielrennen. Zijn romans zijn in achttien talen vertaald, vier ervan zijn verfilmd, Het gouden ei (1984) tweemaal, in Nederland en Amerika. Ook voor De Renner (1984), over zijn deelname aan de Ronde van Aigoual in Zuid-Frankrijk zijn filmplannen.

Bibliografie
De Renner (Thomas Rap, 1978)
43 Wielerverhalen (Bert Bakker, 1984)
Drie slechte schaatsers (Prometheus, 2009)
Een tafel vol vlinders (Boekenweekgeschenk, 2009)
Wij zijn, maar wij zijn niet geschift (Prometheus, 2012)
De veertiende etappe, 71 wielerverhalen (Prometheus, 2015)

Eric Mijnster (Tilburg, 1988)

Eric ziet geen verschil tussen een strook asfalt met doorgetrokken strepen en lijntjespapier. Als hij fietst, volgt een spoor van inkt. De Benjamin van de BikeWriters trapt een woord per meter en neemt het hele land mee met zijn uren op het zadel. De blog Gespleten asfalt is z’n overall distance. Daar deelt Eric alles wat hij op twee wielen beleeft. De feel-good-fietser staat garant voor uitdaging en avontuur en zet je keer op keer z'n bagagedrager. Eerstvolgende hoogtepunt: de volledige Route des Grandes Alpes in één ruk afleggen.

Website: www.gespletenasfalt.nl
Facebook: www.facebook.com/gespletenasfalt
Strava: www.strava.com/athletes/4235860

Thomas Braun (Heemskerk, 1966)

Reed in 2012 als BikeWriter de zo verraderlijke zesde etappe van de Tour for Life. Hij is auteur van het boek Ga toch fietsen! – De metamorfose van een dikke veertiger (2011), waarvan de zesde druk in de winkel ligt. Het tweede boek van Braun verscheen in 2013 bij Nieuw Amsterdam en heet Blijven Genieten! over zijn Tour for Life van 2011.

Thomas Braun is getrouwd met Anne (roepnaam Wipi), heeft twee kinderen: Max (2003) en Micky (2009) en woont in Bussum. Hij is al 29 jaar actief in de journalistiek, de meeste jaren op freelancebasis. Hij schrijft veel en praat veel (in zaaltjes ook) en fietst veel, maar ook te weinig. Braun is tevens actief op twitter (@thomasbraun_) en facebook. En o ja, zijn derde boek heet Tweede Adem (logisch) gaat ook over fietsen en verschijnt september dit jaar. 

Bibliografie
Ga toch fietsen! De metamorfose van een dikke veertiger (Nieuw Amsterdam, 2011)
Blijven Genieten! (Nieuw Amsterdam, 2013)

M: thomas@thomasbraun.nl
W: www.thomasbraun.nl
Twitter @thomasbraun_

Rick de Leeuw (Haarlem, 1960)

Is schrijver, zanger, dichter, acteur, presentator en muziekproducer. Hij is bekend geworden als zanger van de Tröckener Keks (1980-2001). In 2000 debuteert hij als schrijver met de roman De laatste held. Daarna volgen meerdere romans en gedichtenbundels.  

Nadat hij in 2005 de marathon van Berlijn met succes in zijn geheel had uitgelopen, fietst De Leeuw op 2 april 2011 de volledige Ronde van Vlaanderen. In 2012 fietst hij voor het project Te Gek!? in de Pyreneeën de Aspin, Luz-Ardiden, de Tourmalet, de Col du Soulor en de Aubisque op en af.

Op 1 oktober 2013 gaat zijn eerste solo-cd in première: Beter Als. De eerste single Hou me stevig vast is in Vlaanderen een zomerhit. In het voorjaar van 2014 speelt De Leeuw samen met Jan Hautekiet de Open Geest-tournee langs 20 psychiatrische instellingen in Vlaanderen. In 2014 rijdt hij voor de derde maal de volledige Ronde van Vlaanderen. Later dat jaar presenteert hij een nieuwe reeks van Het hol van de leeuw op VRT Radio 1 en verschijnt de cd De parels én de zwijnen met daarop twaalf eigenzinnige Nederlandstalige covers uit Nederland en Vlaanderen.

Bibliografie

De laatste held (roman), Nijgh & Van Ditmar, 2000
Halverwege (gedichten), Nijgh & Van Ditmar, 2005
Zuiderziel, Lebowski, 2009
De zin van het leven (portretten), Lebowski, 1012
Echte mannen scheiden niet (met Erik Jan Harmens), Dutch Media Uitgevers, 2012

Cees van Zuilen (1950)

Bezoekers van het Amsterdamse Café de Prins missen sinds enige tijd de aanwezigheid van de enige poëet onder de kasteleins: van Zuilen gaf er de brui aan. Werkt nu op zijn geheime landgoed in de Achterhoek aan een tweede carrière als schrijver-dichter. Stapt zo nu en dan op voor een rondje door de mystieke mistflarden van het oosten en voelt hoe Staring even met hem op fietst. 

Bibliografie (Huisdichter Cornelis)

Sportpoëzie, Uitgeverij Horus, 2002
Silvio Martinello is geen ijscoman (wielergedichten), Velodrome Amsterdam, 2002
Over waaierloze wegen, Uitgeverij L.J. Veen, 2005
Zinedine, Zinedine, Uitgeverij Horus, 2006
Garage West (sportgedichten), Nieuw Amsterdam, 2006

Cookievoorkeuren

Functioneel. Noodzakelijk om de website te laten functioneren.

Analytisch. Om bij te houden hoeveel mensen de website bezoeken.

Tracking. Om je een zo goed mogelijke ervaring te geven, de website te verbeteren, jou relevante informatie en advertenties te laten zien, en voor social media. Inschakelen